lördag 24 oktober 2009

Karelska piroger

Ingredienser 12 st piroger


2 dl vatten, ljummet
1 tsk salt
250 g vetemjöl
250 g rågmjöl






Fyllning

500 g risgrynsgröt

Bad

2 dl vatten, kokande

Tillbehör


2 st ägg, hårdkokta
50g smör, gärna x-tra salltat


så här gör man:

Dessa går utmärkt att frysa för att sedan värma i ugn.
Vattenbadet med smör gör pirogerna ännu godare och lite mjukare.

1. Sätt ugnen på 275°. Vatten, salt och mjöl blandas och knådas till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.
2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda dem i mitten av ugnen 10-15 min. Koka under tiden upp smör i vatten. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet.
Lägg dem att svalna på galler. Hacka äggen och blanda med smör.
Servera pirogerna ljumma med äggsmöret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar