God blev den iaf...
3-5 kilos kalkon
ingredienser:
Olivolja
Några strån rosmarin
1 klementin (halverad)
1 stor lök (grovhackad)
1-2 selleri stjälkar (grovhackad)
1-2 morötter (grovhackad)
salt och peppar
ingredienser till fyllning:
olja
1 stor lök, finhackad
salt och peppar
½ tsk muskot
några blad salvia, grovhackad
300g fläskfärs
stor näve brödsmulor
Gör såhär:
Torka av kalkonen så att all vätska är borta. Ringla över rikligt med olivolja och generöst med salt och peppar. Gnugga in kryddorna ordentligt, var noggrann i vinklar och vrår..
Förvärm ugnen på max
Häll ett par skvättar olivolja i medelstor panna på medeltemperatur. Bryn löken i ca 10 min tills den är mjuk. Tillsätt rikligt med salt och peppar samt muskot och salvian. Fortsätt stek och rör i ett par minuter. Låt svalna helt.
Tillsätt rå fläskfärs och brödsmulor i en skål, använd händerna.
Fyll kalkonen med ca hälften av fyllningen (fyller man för mycket så tar tillagningen längre tid)
lägg sist i klementin halvorna och rosmarinkvistarna.
Lägg de grovhackade grönsakerna i en ugnssäker form och sen kalkonen över dessa. Täck kalkonen med folie och stoppa in den i ugnen. sänk direkt temperaturen till 180 grader ska stå 35-40 min/ kilo kalkon
Kolla till kalkonen var 20 min och ös vid behov med spadet i pannan, den ska ej torka.
Ta av folien efter 2/3 av tiden och låt kalkonen få färg
När kalkonen är klar ( testa som med vanlig hel kyckling att vätskan är klar) täck med folie och handdukar (hålla varm) så den får vila medan såsen görs.
(såsen) häll över spadet från kalkonen, tillsätt buljong, grädde och red av den.
super gott med krispig klyftpotatis, såsen och tranbärs gele ( kan ta vanlig gele)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar