Ingredienser till marinad
1 gul lök, skalad
2 msk soja
1 tsk pressad vitlök
1 msk riven ingefära
2 tsk strösocker
2 msk olja+ pensling
½ tsk peppar
500g kyckling fileér i 2 cm breda strimlor
500g fläsk, lamm eller nötkött i 2 cm breda strimlor
Jordnötssås
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
½ tsk sambal oelek
3 tsk malen koriander
½ tsk malen spiskummin
1 msk palmsocker ( eller farinsocker)
3 dl kokosgrädde (29%)
2 msk jordnötsmör
salt och peppar
- Riv löken i en sil över en skål. Tryck till löken så att löksaften rinner ner i skålen. Lägg löken i en kastrull. Tillsätt soja, vitlök, ingefära, socker, olja och peppar till löksaften. Blanda ner kött och kyckling, marinera i 20 min.
- Hetta upp grillen alt. stekpannan
- Gör såsen Tillsätt koriander, spiskummin och palmsocker och rör om i 30 sekunder. Rör ner kokosmjölken/grädden och sjud upp.
- Rör ut jordnötsmöret i en skål med lite av den heta kokosmjölk vätskan. Häll blandningen i kastrullen och rör om tills såsen börjar tjockna. Sjud försiktigt i 1 min. Tillsätt vatten om såsen är för tjock, smaka av med salt och peppar.
- Dränk in 36 träspett i vatten. Vecka det strimlade köttet på spetten. Grilla 3-4 min. Vänd flera gånger. Servera genast med varm sås, ris och sallad

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar