söndag 24 oktober 2010

Rågbröd

Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen
20 st

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • ½ dl olja
  • 5 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 3 dl rågflingor eller havregryn
  • 11 - 12 dl lantbrödsmjöl av valfri sort
  • (1 dl Solrosfrön)

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37 grader.

Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten.

Tillsätt sedan honung, salt, grahamsmjöl och havregryn

Arbeta in lantmjölet i degen tills den blir lagom fast och släpper bunkens kanter. Jäs i 30 minuter(övertäckt).

Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på.Tillsätt ev solrosfröna. Knåda degen ordentligt.

Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en bulle.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter.

Låt svalna under bakduk.




Oj så stora dom ser ut =) nä så stora är dom inte, fralla storlek mera...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar